Roman over kunst

                                   

Yvonne Schroeten  schreef een boek over kunst. 

Inhoud: Beeldend kunstenaar Stella vertrekt naar een heuveldorp in Toscane om er een septembermaand te werken in een gastatelier. Ze ontvlucht haar drukke Hollandse bestaan om zich, geheel afgezonderd, toe te leggen op de kern van het kunstenaarschap.

Gedurende die maand gaat ze de strijd aan met zichzelf. Ze onderzoekt de spanningsvelden tussen kunst, werkelijkheid, wetenschap, religie en de mens die te midden daarvan voor een schier onmogelijke taak staat: het leven van zin te voorzien.
Langzaam neemt dit eenzame proces haar mee in een gevecht tussen zin en waanzin, vervaagt de lijn tussen binnenwereld en buitenwereld en overschrijdt ze de grens tussen fictie en werkelijkheid. Ze belandt in vervreemdende werelden die haar kunstenaarschap tarten en raakt zelfs verwikkeld in een strijd met de hemel. Uiteindelijk, na vele fictionele omzwervingen, weet ze haar thuis te hervinden, waar haar de werkelijke reden van haar toevlucht naar Toscane wacht.

De lezer kijkt en luistert mee in het hoofd van de kunstenaar en krijgt een eersterangs blik op denkprocessen, uitdagingen en de beeldende vervoering van het kunstenaarschap.
Dit kunstenaarsrelaas is een lofzang op de menselijke verbeelding.
Het neemt de betekenis van het leven onder de loep.

Stella’s innerlijke reis speelt zich af in het zonovergoten decor van het Toscaanse platteland, waarbij La Dolce Vita de Ernst voortdurend uitdaagt.

Het verhaal telt ruim 300 pagina’s en 18 unieke zwart-wit-illustraties.

Vanuit het boek ontstaat “Kunstproject Spiegelbeelden” , met 2 tentoonstellingen: in de Annex Weert en de ECI Cultuurfabriek Roermond, met daaraan gekoppeld allerlei activiteiten rondom het boek en schilderijen, door middel van muziek, dans, film, lezingen etc. oktober november december 2020

Te koop voor € 12,50 bij:
Warenhuis Conceptstore, Cwartier Beekstraat Weert

Projectruimte BMB Amsterdam v.a. 6 nov 2021 – openingstijden zie www.galeriebmb.nl

en te bestellen via: info@yvonneschroeten.nl 

 

 

Boek: SKIES AND LIMITS

Het Stedelijk Museum Roermond organiseerde in 2009 een overzichtstentoonstelling van schilderijen van beeldend kunstenaar Yvonne Schroeten (Weert, 1973). Bij deze tentoonstelling verscheen een publicatie over haar recente werk en wat daaraan vooraf ging.

Citaat uit de inleiding van de Catalogus Skies and Limits, door Ridsert Hoekstra, directeur Stedelijk Museum Roermond:

…Ze heeft een fascinatie voor de ruimte, want die is eigenlijk onbevattelijk. Ze creëert een tovertuin….
…Dat wat zich voordoet in haar ruimte is niet geruststellend. Het is dicht bij de angst. Het is de geladenheid van de ruimte. De spanning van een object in de ruimte. Onheilspellend, dreigend, sacraal, bevreemdend, wie ben ik, wat is dit. Bedreiging die overgaat in fascinatie….

U kunt het boek bestellen voor € 10,- door een mail te sturen naar: info@yvonneschroeten.nl met daarin vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en/of email.

Het full colour boek, formaat 205×270 mm, 48 pagina’s, voorzien van harde kaft, bevat o.a. een 50-tal foto’s van schilderijen, een inleiding door Ridsert Hoekstra / Conservator Stedelijk Museum Roermond en een interview met de kunstenaar. Teksten in Nederlands en Engels.